1. Акрополът

ACROPOLIS

Акрополът е най-емблематичното археологическо място в Атина. Това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА ПОСЕЩЕНИЕ място, известно още като "святата планина", произхожда от гръцките думи "акро", което означава "ръб/край", и "полис", което означава "град". Акрополът е скала, заобиколена от огради, построени от древните гърци за защита срещу нашествия, където можете да намерите Партенона, Кариатидите и Херодионския театър.

2. Хълмът Ликавитос

_DSC2164

Хълмът Ликавитос, планината-сестра на Атина, който се опитва да открадне славата на известния Акропол, се намира точно от другата страна и разполага с уютен параклис на върха. Това е най-доброто място да си направите селфита и да гледате залеза от върха.

3. Музеят на Акропола

_DSC2236

Музеят на Акропола, разположен под самия Акропол, отвори вратите си за публика през 2009 г. Музеят е бил награждаван, признат е из цял свят и привлича вниманието на туриста, без значение дали той е фен на историята или не. Стъклените повърхности, интериорният дизайн и експонатите създават едно уникално преживяване. Не пропускайте да се спрете за почивка в кафенето на покрива. Пийте кафето си, както са го правили древните гърци!

4. Старият олимпийски стадион

_DSC2114

Старият олимпийски стадион, известен като "Калимармаро", е стадионът, където са се провели първите олимпийски игри през 1896 г. Стадионът е изцяло от мрамор ("marmaro" е гръцката дума за мрамор) и се намира зад площад "Синтагма". Можете лесно да го видите отвън, без да заплащате такса за вход.

5. Район "Гази"

_DSC2228

Район "Гази" е оживеното място, където се случва нощният живот на Атина. Това е място, пълно с барове, клубове и кафенета. Можете да намерите всякакъв вид музика като мейнстрийм, хаус, хип-хоп, където гърци и чужденци стават едно цяло. Това е място, което никога не спи, и ако желаете, можете да се забавлявате до зори!

6. Пазар "Монастираки

_DSC2188

Районът "Монастираки" е новият изгряващ район на Атина, чийто площад привлича улични артисти, творци и групи от приятели. В близост до площада се намира битпазар, където можете да се разходите из магазини и покрай улични търговци, които продават от обувки до гръцки антики. Всяка неделя битпазарът става по-голям, тъй като тогава идват повече улични търговци. Пазарете се, колкото можете повече!

7. Арката на Адриан

_DSC2186

Арката на Адриан "Apsida tou Adrianou", по-известна на гръцки като "Портата на Адриан", е монументален портал, наподобяващ – в някои отношения – римска триумфална арка. Можете да видите Арката в центъра на Атина, в близост до стария олимпийски стадион.

8. Смяна на пазачите

_DSC2131

Смяната на пазачите става на площад "Синтагма" (известен още като "Площада на Конституцията") на всеки час. Пазачите, облечени в традиционни, гръцки костюми, стоят неподвижно пред статуята на "Незнайния войн". Ако имате късмет, всяка неделя от 11 ч. можете да видите специален парад, когато пазачите маршируват. Не си тръгвайте от града без селфи с пазачите. Забранено им е да мърдат!

9. Анафиотика

_DSC2168

Анафиотика е най-старата и живописна част от район "Плака". Анафиотика се намира точно под Акропола и поддържа жив стария образ на Атина. Къщи с формата на бели бучки захар, тесни пешеходни алеи и уютни магазини се смесват в едно, създавайки едно магическо усещане.

10. Запознайте се с нашия ГИРОС!

_DSC2151

Гърците го обичат. Туристите го обичат. Целият свят го обича. Вие сте на мястото, където е бил роден ГИРОСЪТ, и просто ТРЯБВА да опитате оригинала. Гърците го наричат "СУВЛАКИ" и можете да го опитате с различни видове месо.