1. Tира

IMG_0104

Тира е главният град на острова, където се случва всичко. Разходете се по алеите с плочи, хвърлете поглед от ръбовете на скалите и се вдъхновете от уникалната атмосфера на острова. Съвет на деня: Пийте кафето си в едно от кафенетата, които са разположени върху скалите на Тира.

2. Опознай Ойя

Village of Oia on Santorini island with Therasia island in the background, Greece.

Ойя е северният град на острова, световно известен като най-доброто място за гледане на залеза. През лятото хиляди туристи си взимат напитки и сядат в очакване на залеза на слънцето. Има "пътека", която свързва Ойя с Тира, и е идеална за пешеходен туризъм.

3. Вулкан и горещи извори

Vulcano landscape on island Santorini Greece

Срещу Санторини ще видите Вулкана (известен още като "Камени"), откъдето е започнало всичко. Благодарение на вулканично изригване, което се случва преди много години, Санторини е навсякъде покрит с червени и черни камъни. В непосредствена близост до вулкана можете да намерите горещи извори.

4. Винарна Санто

DSC_2187

Санторини произвежда известните си вина, благодарение на качеството на местните сортове грозде. Направете обиколка на избата Santo, бъдете привилегировани като опитате различните сортове вино и си купете своя собствена бутилка за сувенир. Не прекалявайте, тъй като вината Santo са "скрити лимонки".

5. Червеният плаж

DSC_2175

Червеният плаж е най-популярният и най-красивият естествен плаж на Санторини. Плажът се намира на няколко крачки от древния град Акротири. Поради малките си размери, плажът създава усещане за претъпкана атмосфера и много често посетителите предпочитат да не ходят чак до плажа, а вместо това да се възхищават отвисоко на уникалната природа, създадена от червени и черни вулканични скали.

6. Черният плаж

Top view of Perissa beach on the Greek island of Santorini with sunbeds and umbrellas. Beach is covered with fine black sand, and drops off sharply into the water.

Сред най-"желаните" плажове на Санторини, особено сред младите туристи, са плажовете Периса, Периволос и Ахиос Хиорхиос (Agios Georgios), които изникват един след друг, създавайки най-дългата, черна, плажна, пясъчна ивица на острова. Оживени барове на плажа, гмуркане, центрове за водни спортни и гледане на красиви хора! Може ли да искате повече?

7. Тирасия

View on Thirassia harbor with a boat, Santorini, Greece

Тирасия е част от Санторини и е от другата страна на величествената Ойя. Тирасия е бил част от по-голям остров, който е потънал, а местните жители са известни със своето гостоприемство. Естественият ландшафт и недокоснатото му архитектурно наследство привличат очите на туристите. Традиционните таверни с риба предизвикват посетителите да влязат и оценят местната, гръцка, домашна кухня.

8. Посетете древния Акротири

Old town Akrotiri in Santorini island, Greece

Древният Акротири е очарователен и много важен археологически обект, който предоставя рядък поглед към градския живот от периода на Минойската цивилизация. "Минойският Помпей", както е известен, е бил процъфтяващ град, който е бил унищожен изцяло, а след това възстановен, от изригване на вулкан. Днес Акротири е частично разкопан и е защитен от слънцето чрез голям навес.

9. Посетете магарешката бирария

Donkey

Докато сте на този остров е неизбежно да не посетите симпатичната, местна, микро пивоварна, която има за лого местното магаре. Има различни видове бири, всяка от които има собствена история и вкус, но всички ще Ви отведат в света на санторинската култура. Изпийте магарето. Наздраве!

10. Гледка от параклиса "Пророк Илия" (Profitis Ilias)

PROFITIS-ILIAS

Параклисът "Пророк Илия" е една от най-високите точки на острова, а гледката оттам е спираща дъха. Ако предпочитате да се възхищавате на санторинския залез на по-закътано място с изглед към вертикалните скали на острова, параклисът "Пророк Илия" е мястото за Вас. Не разпространявайте тайната, ако искате да се запази спокойствието и тишината на мястото!